Saturday, 30 November 2013

Pizza Sosej Mudah (2)


Sedap, menyelerakan...dan menjimatkan!!


Boleh letak apa yang kita suka dan banyak mana...

Saya sebenarnya jenis yang sempoi dalam masak-memasak ni....jarang gunakan sukatan dan ukuran yang dicadangkan sebab malas nak buka buku resepi ..macam manalah nak masak macam orang lain yang perfect and precise...hehehe.

Tapi mungkin ramai orang yang macam saya di luar sana kan?..masak campak-campak saja, kadang-kadang jadi kadang-kadang tidak..tiada masalah!!! hehehe

Resepi doh pizza ni saya masukkan pakai agak-agak ikut selera ...macam biasa ukuran 1 kg tepung = 1 peket mauripan yeast kan?..yg lain-lain tu saya agak-agak..tapi hasilnya alhamdulillah. Saya rujuk juga resepi doh pizza yang ditunjukkan oleh Kak Azie dari Azie Kitchen..tapi  yg Kak Azie punya sangat mabeles...lain kali saya ikut sukatan yang ini pulak lah..

Bahan-bahannya;

1/2 kg tepung high protein (tepung biasapun boleh tapi tekstur akan berbeza sedikit)
1/2 peket yeast Mauripan
1/1/2 gelas air- saya guna gelas plastik Ikea.
1 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
3 sudu makan minyak  - saya guna minyak sayur


Cara-caranya;
  1. Bancuh 1 gelas air dengan yeast dan gula..biarkan sampai berbuih.
  2. Bancuh 1/2 gelas air dengan garam.
  3. Satukan semua bahan termasuk minyak ke dalam tepung dan uli.
  4. Biarkan sebentar hingga doh naik dua kali ganda.
  5. Adunan ini boleh dijadikan 3 biji base pizza saiz besar.
  6. Saya gunakan 2 base untuk dinner malam tadi dan 1 base saya simpan dalam peti sejuk dan saya buat lagi pizza pada tengah hari esoknya..mabeles!!
Selepas diuli kali pertama.


Naik dua kali ganda, tumbuk2  doh dan bahagikan kepada 3 bahagian.
 Untuk sos;

1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar.
1 tin prego tradisional (tin merah)
1/2 tin prego air biasa
Cendawan butang secukupnya dihiris nipis
Sedikit serbuk oregano
Sedikit daun parsley.
Gula dan sedikit garam.

Cara-caranya;
  1. Tumiskan bawang putih dan bawang besar.
  2. Setelah layu, masukkan cendawan.
  3. Masukkan sos dan air sebanyak 1/2 tin air.
  4. Masukkan oregano dan parsley.
  5. Masukkan gula untuk kurangkan masam sos dan sedikit sahaja garam.
  6. Siap.
 Untuk hiasan;

Mozarella cheese
Sosej secukupnya

Cara-caranya;
  1. Panaskan oven suhu 170 darjah.
  2. Sediakan base, letakkan di atas dulang pembakar- pizza pan yang telah di sapu minyak.
  3. Cucukkan dengan garfu pada pizza base dan bakar dulu sekejap.
  4. Bila nampak base dah naik sedikit (dalam 3-4 minit sahaja), keluarkan untuk diletakkan bahan hiasan.
  5. Sapukan sos rata2, susunkan sosej yang dihiris mengikut citarasa dan akhir sekali tabur kejunya..
  6. Bakar selama lebih kurang 15 minit atau sehingga kejunya cair dan ada sedikit perang.
  7. Wallahhhh..
Ini dari base ketiga yang mana dohnya saya simpan dalam peti sejuk semalaman..




Yummehh!!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...