Saturday, 15 February 2014

Dalca Tulang


Hari ni Aifaa balik bawak kawan ke rumah. Saya pulak bersekolah ganti..memang kelam kabut balik masak tengah hari ni. Disebabkan masih ada stok beras basmathi di rumah saya buat nasi tomato yang ringkas sahaja. Plan asal nak buat kuzi ayam tapi masa tak mencukupi, maklumlah mana nak mayang dan goreng bawang, mana nak goreng bahan-bahan lain..last2 saya masak je ayam masak merah, dalca tulang dan acar mentah@jelatah..beresss. Bertambah2 orang2 di rumah ni makan , sama juga dengan Aifaa dan kawan2nya..alhamdulillahh berbaloi masak hari ni hehehe.

Saya masak dalca dulu sambil perap ayam untuk ayam masak merah, kemudian baru masak nasi..sambil2 tu saya buat acar hehehe..boleh bayang tak macam mana rupa dapur saya tadi..macam tongkang pecah hahaha.

Nak cepat punya pasal..live dari dalam periuk tau!!
Bahan-bahan untuk dalca tulang.

Bahan-bahannya;
 
1/2 kg tulang
2 biji kentang- baji kasar
1 biji terung- potong sederhana besar
1/2 biji karet-potong baji
1/2 biji nenas- potong sederhana tebal
6-8 tangkai kacang panjang- potong pendek2
1 peket babycorn-potong 2
*semua sayur potong hampir sama saiz supaya masak sekata
4 biji cili hijau

2 sudu rempah dalca- boleh tukar kepada kari
1 sudu serbuk cili
1 biji bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji kelapa parut ambil santannya.
1 sudu asam jawa dibancuh ambil airnya
Gula
Garam

Cara-cara membuatnya;
  1.  3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia dimayang nipis- selebihnya diblend halus.
  2. Panaskan minyak, masukkan bawang dan halia mayang serta rempah kasar cengkih, lawang, kayu manis dan buah pelaga, tumis sampai wangi dan hampir brown.
  3. Masukkan bawang dan halia mesin- tumis sampai naik minyak.
  4. Masukkan rempah dalca dan serbuk cili. Masukkan tulang. Masukkan sedikit air dan tumis hingga daging pada tulang lembut.
  5. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. tumis lagi.
  6. Masukkan santan. Kacau.
  7.  Masukkan sayur-sayuran seperti kentang, karet, terung dan kacang dulu.Kacau.
  8. Masukkan sayur babycorn, nenas dan cili hijau. Menggelegak, tutup api.
  9. Siap.
Resepi ayam masak merah dan nasi tomato lepas ni yer..heheh

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...