Saturday 3 January 2015

Banjir Penghujung Tahun 2014 (3)

26 Disember 2014
Kampung Pulau Gorek jadi sunyi sepi..semua wanita dan kanak2 sudah dipindahkan kecuali penduduk yang berumah tinggi serta para suami yang risaukan keselamatan rumah mereka. Tahu tak kegiatan memecah masuk rumah dan mencuri sangat banyak ketika ini kerana mereka tahu rumah tidak berpenghuni...semoga mereka semua diampunkan..
Adik ipar Azemi dan isterinya Siti Mariam sudah balik menyertai kami. Kedainya dimasuki air paras lutut dan selepas memindah dan mengangkat barang ke tempat tinggi mereka kembali dengan speedboat untuk membantu MIL serta anak2 mereka. Rasa lebih kuat dan selamat dengan adanya mereka. Kedai mereka berada di tempat yang agak tinggi di Pengkalan Kok Majid..kali pertama tenggelam..menunjukkan betapa besarnya banjir tahun ini..

Air naik paras leher hari ini. Budak2 tidak boleh lagi main air banjir walaupun dengan pengawasan orang dewasa. Mujur kami ada kedai yang bergril. Paras pinggang mereka di aras dua kedai dan paras leher di aras satu...mereka memang seronok..kita yang tua ni sudah makin susah hati. Air tangki yang ada hanya untuk makan dan minum sahaja. Mandi, wuduk, buang air...semuanya menggunakan air banjir yang berkelodak..Allah...
Mr A keluar ke Pengkalan Kok Majid dengan Azemi atau Kamil untuk membeli air minuman botol sambil meninjau keadaan banjir. Setiap kali mereka keluar berkayuh, isteri2 di rumah memang penuh kerisauan..tapi orang lelaki ni apa yg mereka tahu?..

Kami terputus hubungan terus dengan dunia luar apabila jambatan di Gate Air Kok Keli pecah (menghala ke Tumpat) dan jalan di Kg Laut runtuh (menghala ke Palekbang)..malahan Kg Palekbang pun tenggelam dengan cepat menyebabkan satu kematian kerana pihak bomba tidak mampu dan tidak sempat datang menyelamatkan arwah kerana air terlalu deras..innalillah..


Cik wan sambung lagi...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...