Saturday 3 January 2015

Banjir Penghujung Tahun 2014 (5)

28 Disember 2014.
Air terus naik..malam tadi sudah mencecah lantai ruang tamu. Bangun pagi tadi karpet di bilik tidur sudah basah menyerap air. Tikar getah diruang tamu sudah sedikit menggelembung dan bila anak2 melompat bunyi air berkecah dari bawah tikar...subhanaAllah...apa yang kami takuti sudah berlaku...ruang tamu bakal tenggelam.
Hanya doa dan harapan kepada Allah dapat dilakukan..Cik Wan sentiasa berdoa..sentiasa berprasangka baik dengan Allah swt..Allah tidak akan uji kami lebih daripada ini...tidak akan..Cik Wan positif!!!
Cik Wan tidak mahu fikir langsung air akan naik lagi..air akan naik tahap ni sahaja...bukan Cik Wan sorang...kami semua berdoa begitu...Allah akan uji manusia mengikut kemampuan mereka...

Alis sudah nampak tension..abahnya mengajak dia keluar berperahu..berani sungguh budak ni..dalam tak pandai berenang nak ikut juga. Mr A bawa perahu kolek kami..bawa Alis dan sepupunya Anis ronda2 kawasan kampung hingga ke Kok Majid...nak marah pun ada, tapi apakan daya...mereka pula tidak sabar2 nak keluar.
Tengoklah mereka...berseronok dalam bahaya menyeberangi sungai..ladang kelapa dan sawah padi yang tenggelam menjadi lautan dengan perahu kolek yang kecil serta sebiji bola sebagai pelampung..Allahurabbi...hati Cik Wan di rumah dup dap, dup dap..tidak lega selagi mereka tidak kembali dengan selamat..haii...apa yang mereka tahu?

Hari ni Cik Wan mula rasa tidak sihat..ada sedikit demam dan cirit birit. MIL berikan ubat untuk mengurangkan muntah...Cik Wan dah masuk angin..nasib baik ada Yam...tugas memasak diserahkan padanya seorang..

Cik wan sambung lepas ini..No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...