Wednesday, 12 October 2016

Gulai Tumis Darat Ikan Talang Masin.



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malam ni Cik Wan masak lambat sikit..gambar panas-panas tu hehehe. Sebenarnya Cik Wan dah makan awal tapi macam biasa lauk Cik Wan ni Mr A tak berapa berselera. Cik Wan dah plan untuk masak gulai ikan Talang untuknya. Lepas dia solat Maghrib, terus Cik Wan hidangkan dengan nasi panas-panas. Berselera jugak dia dan Zikry makan walaupun first time Cik Wan masak gulai begini. Tadi sebelum memasak Cik Wan telefon Kak Kalbi kawan baik yang berasal dari Tanjung Malim...kira lauk ni kepakaran dia sekeluarga lah. Selalunya Cik Wan hanya masak lemak kuning dengan nanas tapi dah lama teringin nak masak kari gulai darat. Malam ni dah tercapai impian, terima kasih kak Bi. Jom tengok resepi mudah ni.



Bahannya;

Bahan A
Beberapa keping ikan Talang masin- kalau jenis yang masin sangat, rebus dulu atau sekadar rendam dahulu sekejap baru ditoskan airnya.
1 biji kelapa- perah santannya sekadar tenggelam ikan Talang dan sayurnya.
2 sudu besar serbuk kari ikan- bancuh dengan air/santan.

Bahan B
2 biji terung bulat kecil -potong
1/2 biji nanas - potong

Bahan C
6 ulas bawang merah-mayang
3 ulas bawang putih-mayang
2 tangkai daun kari

Perasa
Garam- jika perlu
Gula
Asam keping- jika nanas tak cukup masam.

Cara membuatnya;

  1. Masukkan ikan ke dalam periuk.
  2. Masukkan santan (hingga tenggelam ikannya)
  3. Masukkan bancuhan serbuk kari.Masak dengan api sederhana.
  4. Bila hampir menggelegak masukkan bahan B iaitu  hirisan nanas dan terung.
  5. Masak hingga menggelegak sambil dikacau sekali sekala.
  6. Sambil kuah menggelegak, tumiskan bahan C dalam kuali dengan minyak hingga bawang garing, masukkan daun kari.
  7. Tuang bahan C ke dalam kuah.
  8. Kacau sebentar dan rasakan masin manis dan masamnya. Tambahkan apa yang patut. Siap!!


No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...