Monday, 27 April 2020

Kek batik Nestum Original


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Ramadhan ke empat , hari ke-13 PKP Fasa 3. Alhamdulillah. Syukur alhamdulillah di atas semua nikmat yang dikurniakan Allah SWT.

Pagi ini Cik Wan nak share resepi Kek Batik Nestum yang sangat sedap. Kegemaran anak2 Cik Wan. Sebulan dua ni banyak kali buat, Kak Alis pun dah pandai buat sendiri. Kek dalam gambar ni hasil air tangan Kak Alis, Zahirah dan Zikry. Mama hanya touch up sahaja.

Masa belajar di UUM tahun 1990an dulu, kek ini jadi viral untuk student2 di kolej kami. Mungkin sebab kek ni boleh dibuat menggunakan rice cooker sahaja. Sebab dah biasa makan kek batik nestum, Cik Wan agak tidak suka kalau Kek Batik tidak menggunakan nestum, macam tak capai KPI je hehehe. Jom, kita tengok bahan dan cara untuk membuatnya. Boleh buat juadah berbuka hari ini.

Bahan-bahannya:

Bahan basah:
1 cawan susu pekat
1 cawan butter
1 sudu esen vanilla
3 biji telor

Bahan kering:
2 cawan milo
1 cawan nestum
1 sudu serbuk koko

1  1/2 bungkus besar biskut marie (kalau beli yg 190gm @ 175gm-pakai 3 peket)
Nak sedap campurkan Biskut Marie Ori dengan Biskut Marie Coffee

Note: Jumlah biskut yang digunakan bergantung kepada liquid dlm kek ni, jadi masukkan sedikit2 biskut dan kawal supaya tidak terlalu kering dan tidak terlalu basah. Agak2 semua biskut bersalut dengan bahan milo dah cukup. 


Cara-cara memasak;

  1. Sediakan bekas yang dialas dengan baking sheet atau cling plastic wrap supaya kek tidak melekat.
  2. Gunakan api perlahan cairkan butter, masukkan semua bahan basah yang lain. Kacau sebati.
  3. Masukkan bahan kering, kacau hingga rata.
  4. Tutup api. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan. Masuk sedikit2 dan kacau rata.Kalau nampak kering, kurangkan biskut. Kalau nampak basah sangat, tambahkan biskut.
  5. Tuang dalam bekas.
  6. Tutup dengan cling plastic wrap- tekan2 supaya padat.
  7. Sejukkan. Siaapppp.

Selamat mencuba  and happy cooking :)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...