Tuesday, 16 September 2014

Shepherd Pie ala Cikwan






Sudah lama mengidam nak makan Shepherd Pie ni tapi tak berkesempatan nak buat dan kalau buatpun takut tak ada orang nak makan maklumlah Alis dan Aifaa tak ada di rumah. Maka cuti sekolah ni saya berjaya juga melaksanakan impian nak masak pie kegemaran ni. Saya  melihat resepi2 seperti dari blog2 terkenal ..saya juga merujuk video resepi yang sama ni tapi akhirnya bantai jugak cara dan citarasa sendiri hahahaha...jom tengok resepi ni cara CikWan..

Bahan untuk inti;

1 peket daging kisar (saya guna jenama Ramly Burger)
2 labu bawang besar didadu
3 ulas bawang putih cincang halus
2 helai daun bay
1 tin sos Prego (tin hijau)
3-4 biji cendawan butang yang besar
1 tangkai daun rosmary dicincang halus
1/2 sudu kecil oregano - awalnya saya tak letak..tapi mcm tak ada kick la..hihihi (nak letak boleh, taknak letakpun tak apa, dlm kebanyakan resepi  tak letak ni)
1/2 kecil lada hitam ditumbuk.
2 sudu tepung gandum
Garam
Gula

Cara memasaknya;
  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan daging cincang dan tumis hingga keluar airnya. Kacau hingga hampir kering.
  3. Masukkan daun bay dan rosmary. Kacau lagi 
  4. Masukkan tepung gandum dan kacau lagi sebentar. 
  5. Masukkan air dalam 1/2 cawan dan kacau hingga daging masak dan lembut. 
  6. Masukkan sos prego, lada hitam, oregano, garam dan gula secukupnya.
  7. Masukkan cendawan dan kacau hingga pekat. Siap dan sejukkan.

Bahan untuk kentang putar.

1 kg kentang- dikupas dan direbus hingga empuk. (Masukkan sedikit garam semasa merebus)
1 sudu mentega
1/2 ketul keju cheddar- keju apapun boleh cuba
Sedikit susu segar/ bancuh susu tepungpun boleh
1/2 sudu lada sulah
Garam secukupnya
1 genggam daun parsley dicincang

Cara-membuatnya;
  1. Apabila kentang telah empuk, toskan dan masukkan dalam mangkuk besar
  2. Semasa panas-panas tu, masukkan mentega, keju, lada sulah dan garam- lenyek hingga kentang hancur dan bahan sebati.
  3. Sambil itu masukkan susu sedikit demi sedikit- saya rasa tak sampai 1/4 cawan.
  4. Masukkan hirisan daun parsley..siap. 

Cara menyediakan Shepherd Pie;

  1. Sediakan bekas yang sesuai- yang lebar seperti casserole pan sangat sesuai ataupun boleh juga dalam ramekin
  2. Mula-mula masukkan inti...ratakan.
  3. Kemudian masukkan kentang putar ke atasnya.
  4. Ratakan lapisang kentang dan cucuk dengan garfu supaya permukaannya tidak rata. Ini untuk menghasilkan satu lapisan garing. Masa ni nak letak mozarella cheese pun boleh..saya tak letak atau boleh juga nak letak lapisan sapuan telur kuning.
  5. Bakar hingga warna nya menjadi golden dan sedikit perang. Siap.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...