Thursday, 8 November 2012

Kek Carrot

Dah lama simpan resepi ni tapi hanya tahun ni buat, tu pun bila tengok banyak sangat karet lebih bubur Zikry dalam peti ais. Alhamdulilah, menjadi pula resepi ni. Senang dan ringkas dan yang penting keluarga dan kawan-kawan kat sekolah kata sedap. So geng, sapa yang nak resepi kek yang saya selalu bawak kat sekolah tu, silakanlah ye..selamat mencuba.

Bahan-bahannya

2 cawan tepung naik sendiri
2 cawan gula halus/caster
4 biji telor
1 1/4 cawan minyak conola/sunflower/sayur
1 cawan kacang walnut/badam dipanggang dahulu-saya guna badam kali ni
1 sudu kecil garam
4 cawan karet parut
1 biji kulit buah oren parut (zest)-saya guna 2 sudu besar sunquick
* saya tambah sedikit esen vanilla menggantikan serbuk kulit kayu manis-sorry, tak suka bau rempah

Cara-cara
1. Siapkan bekas untuk bakar, griskan dengan butter dan alaskan dengan kertas kek-
2. Pukul gula dengan minyak hingga kembang.
3. Perlahan-lahan masukkan 1/2 tepung (yang dicampur dengan garam) dan pukul lagi.
4. Masukkan lebihan tepung berselang-seli dengan telor sehingga habis.
5.Masukkan parutan karet, sunquick dan kacang, kacau dengan sudip.
6. Siap untuk dibakar dalam api 180c selama sehingga 45 hingga 50 minit.

Bahan-bahan cream cheese
250gm cream cheese (saya guna tartura cheese je)
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ lime-cam biasa la, saya gunakan sunquick je
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
 
Pukul hingga kembang cream cheese dan butter. Masukkan gula dan semua bahan lain. Siap untuk disapukan atas kek yang sudah disejukkan.
 
Comot betul kek ni...sebab nak cepat, pagi-pagi buta sebelum ke sekolah, ada hati
nak berfrosting-frosting lagi..huhuhu
*
*
*
*
*
 
apa-apapun, kita tinggalkan satu slice untuk Cik Hubby sarapan...alamakkk..baju belum iron lagiiiiiii!!ciaooo :-)

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...