Thursday, 2 May 2019

Kerabu Megi Siam


Asalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah...kembali bersiaran lagi bersama Cik Wan Kitchen aka Cikgu Wan. Lama betul tak update apa-apa dalam blog ni.

Selamat menyambut Ramadhan kepada semua umat Islam..semoga Ramadhan kali ni yang terbaik daripada sebelum ini dan semoga ia bukan Ramadhan yang terakhir untuk kita semua..amiin.

Cik Wan masak kerabu megi ni untuk dibawa ke sekolah dan juga ke opis Mr A. Laku betul kalau bawak kerabu ni..ramai peminatnya. alhamdulillah.

Resepi yang detail serta gambar ada kat SINI ya.

Tapi Cik Wan CnP lagi untuk mudahkan kawan-kawan semua.

Bahan-bahannya;

3 bungkus Maggie Thai/Siam.
1 biji buah tomato-hiris
1/2 labu bawang besar- Cik Wan guna bawang besar Holland
Sejengkal batang celery
Segenggam daun ketumbar
1/2 biji capsicum merah
1/2 biji capsicum hijau
2 biji cili padi - potong kecik jika suka pedas
1 sudu sos ikan-jika suka*
1 sudu air asam limau-jika suka*
2 peket rempah maggie siam - (yang ada dalam peket maggie tu, 1 lagi untuk dimasukkan dalam air rebusan).

*kenapa Cik Wan kata jika suka untuk sos ikan dan air asam limau?..kerana sos/rempah maggie siam ni dah masin, masam dan pedas. Tapi kalau lauk banyak, mungkin perlu tambah sos ikan dan air asam limau lagi.

Bahan Lauknya:

  1. Sotong
  2. Udang
  3. Fish cake
  4. Crab stick
  5. Fish ball


Cara-caranya:
  1. Panaskan air untuk merebus bahan lauk dan mee segera.
  2. Masukkan 1 peket rempah mee segera. Tunggu hingga menggelegak.
  3. Masukkan mee segera. Dah lembut, keluarkan. 
  4. Masukkan seafood. Udang dahulu baru sotong diikuti fish cake/fish ball. Sebentar sahaja. Bila dah mengerekot, terus angkat. Kalau sotong, jangan rebus bersama dengan udang, rebus sejenis-sejenis...jangan main lebur jer tau..kadar masak dia berbeza.
  5. Keluarkan seafood. 
  6. Dalam bekas yang besar, satukan semua bahan Megi + Sayur + lauk
  7. Masukkan sedikit air rebusan. Masukkan rempah megi + air asam limau. Gaul sebati. Rasakan.
  8. Tambah sos ikan jika kurang masin. 
Selamat mencuba ya..

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...