Friday, 26 March 2021

Red Velvet Cake

 


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pagi ini Cik Wan share resepi Red Velvet Cake yang sedap dan pasti menjadi, in sya Allah. Jom lihat bahan dan caranya.


Bahan-bahannya :

2 1/2 cup ( 250gm ) tepung yang dah diayak (maksudnya ayak dulu baru timbang ok)
1/2 sudu teh garam-saya tak masukkan sebab saya guna butter biasa bukan unsalted.
2 sudu besar (15gm) serbuk koko-saya guna 1 sudu besar sahaja
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (300gm) gula ---saya dah kurangkan jadi 250gm gula je.
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk) - atau buat sendiri  240ml susu segar + 1 sudu besar cuka- biar 5-10 minit sebelum guna.
2 sudu besar pewarna merah @ merah jambu
1 sudu besar cuka
1 sudu besar baking soda

Cara-caranya;
preheat oven: 175 c

1) ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.

2) campurkan buttermilk dengan pewarna merah

3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu persatu. Lepas satu biji telur, mix. Kemudian masukkan satu lagi telur dan mix lagi.

4) Kemudian masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. Masukkan tepung, mix.. then masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.

5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu besar baking soda dan 1 sudu besar cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah di mix tadi, kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bake selama 25-30 minit.

6) Bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam. Supaya senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile dan berderai. . Takut pecah berderai pulakan. Saya gunakan benang untuk belah kek. Lebih mudah dan selamat dan tak berderai.

7) Kemudian terpulanglah nak belah 2 @ 3. Saya belah kepada dua lapis sahaja. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais untuk beberapa jam. Ini yang susah nak buat sebab anak-anak Cik Wan memang tak sabar..setengah jam je dah selamat kek tu dikerjakan.



Cream cheese frosting: 

250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ limesaya tukar dengan 1 sudu oren sunquick.
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising

Cara-caranya;
 1) Gunakan electric mixer, mix cream cheese sampaibetul2 creamy.
 2) Masukkan bahan-bahan lain- butter + sunquick + esen vanilla + susu segar + gula ising.
 3) Siap untuk disapu pada kek.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...