Saturday, 20 December 2014

Grilled Dory With Salad

Anak-anak makan Fish and Chips, mamanya makan ikan bakar dengan salad je. Agak-agak berapa lama boleh tahan kenyangpun tak tahu hehehehe, you all bukan tak tahu, Cik Wan ni perut nasi.

Untuk hidangan ni boleh sediakan ikan dahulu, sambil2 tu boleh buat salad. Nanti ikan dah masak, salad baru siap..fresh gitu. Tapi kalau tak cekap, sediakanlah salad dahulu terutama dressingnya, sayur2 dipotong dan simpan dalam peti ais. Ikan hampir masak, baru gaulkan sayur dengan dressingnya. Ok, jom tengok resepinya.

Salad (untuk 2 hidangan)

1 biji tomato-potong baji
1/2 labu bawang- mayang kasar
Daun salad hijau dan merah- dikoyak kasar
1 tangkai daun ketumbar- dipotong kasar
1 biji cili padi dipotong kasar

1/4 biji lemon- diperah airnya (lebih kurang 1 sudu besar air lemon)
2 cubit garam
2 sudu besar minyak zaiton
5 biji lada hitam- tumbuk kasar

Cara-caranya:
  1. Satukan air lemon, minyak zaiton, garam dan lada hitam. Kacau hingga sebati. Sedia untuk digunakan ke atas salad.

Grilled Fish

Bahan-bahannya:

4 keping ikan dory yang telah didefrost (lap dengan kertas tisu dapur hingga kering)
Lada hitam secukupnya
Sedikit garam

Cara-caranya:
  1. Tumbuk halus lada hitam.
  2. Lumurkan lada hitam dan garam hingga rata.
  3. Bakar ikan hingga masak. Boleh gunakan nonstick pan. Cik Wan gunakan magic pan Vantage. Sapukan sedikit minyak ke dalam pan dan bakar ikan hingga masak.
Hidangkan ikan dengan salad tadi. Yummy!!!

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...