Saturday, 22 February 2014

Masak tengah hari yang sungguh ekspress..

Hari ni ada mesyuarat PIBG di sekolah. Hampir pukul 1.00pm baru habis..perut saya dah menyanyi macam2 lagu. Maklumlah hanya bersarapan dengan oat sahaja pagi tadi...entah kenapa rasa sangat lapar hari ni.Terus telefon kakak supaya dia masak nasi  dan saya akan bawak balik lauk nanti. Abahnya sedang menunggu orang tengah baiki rumah yang akan kami sewakan pada bulan Mac nanti, so out of question kalau nak minta tolong dia.

Dah rancang keluar dari sekolah nak singgah di Restoran Ros Sari untuk beli ikan bakar dan lauk lain..pusing punya pusing tak ada parking dan kereta pula banyak betul tengah hari Sabtu ni..batal plan, buat plan baru nak singgah beli di restoran dekat dengan Mc D Suasana. Siap parking kereta, masuk jenguk2 dalam dua tiga buah restoran..saya keluar dengan tangan kosong..tak berkenan pulak, lagipun tinggal sikit saja lauk lebih2 pilihan orang...huhuhu.

Takpe, tukar lagi plan ketiga ..beli di restoran Narakh..Sekamat...kat situ ada ikan bakar dan sup tulang..cantikkk!!. Terus je pandu kereta..dah sampai...alamakkk penuh pulak parking..yang ada jauhhh kat Gmart..hampeh..balik lah dengan kecewa..perut terus menyanyi dan menari..huhuhu.

Masuk Saujana Impian..saya buat plan ke empat..beli kat Restoran Ayu..kat situpun ok..selalunya pilihan banyak dan sedap2 pula tu..drivvveeeee...tiba2 entah macam mana terlepas simpang. Masuk simpang lain terus lalu depan kedai Aceh..Allahuakbar..tidak diizinkan Tuhan rupa2nya. Saya tekan brek..parking kereta dan masuk beli ikan merah beberapa keping, kepala ikan tenggiri..ikan mata besar, salad dan timun.
Balik rumah..bukak tudung terus masuk dapur...daaaannnnn seperti yang anda lihat di atas..hasilnya dalam masa tak sampai sejam..Alhamdulillahhhh.

Hidangan ekpress hari ini..Masak Lemak Kuning Ikan Merah + Kepala Ikan Tenggiri, Ikan Mata Besar (Lolong) Bakar, Air Asam dan Ulam Salad dengan Selom...mabelesss!!

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...